İçerik değiştir



- - - - -

Dindar Museviler’de Tevrat’ta Bahsedilen Hz. Mehdi’yi Heyecanla Bekliy


  • Yanıtlamak için giriş yapın
Bu konuya yanıt verilmedi

#1 ahmetsecer

ahmetsecer

    Zaman buldukça takılır

  • Üyeler
  • 121 Mesaj

Gönderim zamanı 17.06.2010 - 15:28


Samimi, dindar Museviler kendilerinde Tevrat’ta detaylı olarak bahsedilen Mehdi’yi büyük bir heyecanla bekliyorlar. Mehdi’nin geleceğine inanmak, Museviliğin temel inanç esaslarından biri. Musevilerin 12. yüzyıldan bu yana en büyük Tevrat âlimi kabul ettikleri haham Maimonides Yahudiliğin 13 temel inanç esasından onikincisini, "Mesih'in (Mehdi'nin) geleceğine inanmak" olarak açıklamıştır. Bu esaslara göre, Musevilerin "Mehdi" ile ilgili inançları şu sözlerle belirlenmiştir: "Mesih'in (Mehdi'nin) geleceğine gönülden inanıyorum, gelişi gecikse bile, her gün onun gelişini bekliyorum."

Mehdi'nin gelişini inkâr edenlerin durumu ise, Musevilerin kutsal kaynaklarından Mişna'da şöyle açıklanmaktadır:

Mesih'in (Mehdi'nin) geleceğine inanmayan veya onun gelişini beklemeyen bir kişi, sadece bütün peygamberlere karşı gelmekle kalmaz, Tevrat'ı ve hocamız Musa'yı da inkar etmiş olur. (Maimonides, Mişna Tora, Kralların Yasaları, 11:1)

Museviler her gün üç kere yaptıkları Shmoneh Esrei isimli duada Hz. Mehdi’nin bir an önce gelmesi için dua ediyorlar, çünkü yeryüzünü adaletle dolduracak ve tüm Yahudileri kurtaracak kişinin Mehdi olduğunu biliyorlar. Hz. Mehdi Musevi kaynaklarda çok detaylı anlatılıyor, bugün yalnızca bir kısmını sizlere iletmek istiyorum.

Davranışının temeli adalet ve sadakat olacak. (Yeşaya, 11:5)

... yoksullara müjde iletmek için... Yüreği ezik olanların yaralarını sarmak için; tutsaklara serbest bırakılacaklarını, zindanlarda bulunanlara kurtulacaklarını... ilan etmek; yas tutanların hepsini avutmak için. (Yeşaya, 61:1-2)

Adaleti sadakatle ulaştıracak. Yeryüzünde adaleti sağlayana dek umudunu, cesaretini yitirmeyecek... (Yeşaya, 42:4)

... şöyle yazılmıştır, sen (Mehdi) belalarla sarsılmış olanları kurtaracaksın. (Talmud, Sanhedrin 98a)

... Onun adı Harika Öğütçü... olacak. (Yeşaya, 9:6)

... tüm dünyayı Allah'a birlikte kulluk etmeleri için ıslah edecek, çünkü şöyle yazılmıştır: "Bundan sonra uluslara kötülükten uzak bir konuşma dili vereceğim, böylece hepsi O'na bir olarak kulluk etmek için Allah'a yönelecekler." (Maimonides, Mişna Tora, Kralların Kanunları 11:4)

... güçlü bir kral (Mehdi) çıkaracağım, ...soyunu ışık olarak sürdüreceğim... (Mezmurlar, 132:17-18)

... (Mehdi) muhteşem bir kral olacak... (Maimonides, Mişna Tefsiri, Sanhedrin 10:1)

... Tüm uluslar onun (Mehdi'nin) fevkalade dindarlığı nedeniyle, ona hizmet edecekler... (Maimonides, Mişna Tefsiri, Sanhedrin bölüm 10)

... (Mehdi) sadece sedirinden hükümdarlık edecek... (Talmud, Sanhedrin 20b)

... (Mehdi) sadece kendi kadrosuyla hükümdarlık edecek... (Talmud, Sanhedrin 20b)

... (Mehdi), Süleyman'dan bile daha akıllı olacak... (Maimonides, Mişna Tora, Tövbe 9:2)

Hz. Mehdi geldiğinde tüm Museviler’de tıpkı Müslümanlar gibi bu mübarek şahsı sevgiyle kucaklayacaklar, hemen onun emri altına girecek ve asla sözünden çıkmayacaklardır. Hz. Medhi’nin sevgisi tüm kalpleri dolduracak, Mehdi adeta bir güneş gibi dünyanın üzerine doğacaktır. Onun zamanında yaşanacak adalet, bolluk, huzur ve güven muhteşem olacaktır…






Benzer Konular Daralt

1 kullanıcı bu konuya bakıyor

0 üye, 1 ziyaretçi, 0 gizli